امن ترین شرکت های هواپیمایی جهان
در میان تیترهای خبری اخیر درباره تصادف های هوایی، شاید به آسانی بتوان فراموش کرد که مسافرت تجاری با هواپیما در امن ترین وضعیت خود در تاریخ قرار دارد. درست است که سال 2024 بدترین سال از این لحاظ از سال 2018 بود، اما بیشتر تلفات این سال مربوطه به تصادف یک هواپیمای «ججو ایر 737» در منطقه «موان» کره جنوبی در 29 دسامبر 2024 می باشد که باعث کشته شدن 179 نفر از 181 نفری شد که سوار بر این هواپیما بودند. این حادثه در حال حاضر تحت تحقیق و بررسی است و دلیل نرخ بالای تلفات آن احتمالا به تلاقی غیرمنتظره چند عامل برمی گردد. بخاطر همین موضوع کارشناسان هشدار می دهند که بر اساس تنها یک سال نباید به نتیجه گیری های کلی رسید. در تصادفی مهلک در روز کریسمس 2024 گفته می شود که یکی از پروازهای شرکت هواپیمایی «آذربایجان ایرلاینز» بر فراز کشور قزاقستان هدف سیستم های پدافند هوایی روسی قرار گرفته باشد. 29 نفر از 67 مسافر این پرواز از این حادثه جان سالم به در بردند. با این وجود، این حادثه سوال هایی را در زمینه پرواز هواپیماهای غیرنظامی در مناطق جنگی به وجود آورده است.
البته تصادف های هوایی کشنده همچنان بشدت نادر هستند که دلیل اصلی این موضوع، ارتقاهای چشمگیر در زمینه های فناوری و آموزش خدمه در سالیان گذشته بوده است؛ ارتقاهایی که اغلب به دنبال حوادث بزرگی چون «پرواز تیدبلیوای ۸۰۰» در سال 1996 و «پرواز شماره ۴۴۷ ایر فرانس» در سال 2009 انجام شده اند. در سال گذشته از میان تقریبا 37 میلیون پروازی که در سرتاسر جهان انجام شدند، 11 حادثه هوایی کشنده رخ داد که این حوادث به کشته شدن 318 نفر ختم شدند. اما در سال 2023 که یکی از امن ترین سال ها برای پرواز در تاریخ بود، تنها یک حادثه هوایی کشنده رخ داد که مربوط به یک هواپیما با موتور «توربوپراپ» می شد؛ این حادثه 72 کشته برجا گذاشت. البته تعداد کشته های این دو سال به مراتب از آمار تلفات 556 نفری پروازهای تجاری در سال 2018 کمتر است.
وقتی پرواز را با رانندگی مقایسه می کنیم، می بینیم که هواپیما برای رفتن از نقطه A به B به مراتب امن تر است. 34 هزار تلفات جاده ای تنها در آمریکا در سال 2024 رخ داد. مدیرعامل شرکت مشاوره هوانوردی «Safety Operating System»، آقای «جان کاکس»، که خود سال های زیادی خلبان بوده است، می گوید نظارت دولتی قوی برای ارزیابی سابقه کلی یک ایرلاین امری مورد نیاز است. او می گوید: «شرکت هواپیمایی خود را با دقت انتخاب کنید. قیمت کمتر به معنی بهترین انتخاب نیست». همه خطوط هوایی و دولت ها سطح هوشیاری بالایی را در زمینه اقدامات ایمنی ندارند. با مطالعه ادامه این مطلب با رتبه بندی ایرلاین ها از نظر امنیت و معیارهای لحاظشده در این رتبه بندی ها آشنا خواهید شد.
شیوه رتبه بندی امن ترین شرکت های هواپیمایی
هر ساله وبسایت نقد و بررسی ایمنی و محصولات هوانوردی استرالیا، «airlineratings.com»، امن ترین خطوط هوایی را بر اساس یک سیستم رتبه بندی 7 امتیازی مشخص می کند. این شرکت 385 شرکت هواپیمایی در سرتاسر جهان را تحت نظر دارد و روششناسی آن شامل عواملی چون تصادف ها در 5 سال گذشته، حوادث جدی (آن هایی که پتانسیل نتیجه فاجعه آمیز دارند) در دو سال گذشته، ارزیابی های ایمنی عمومی و خصوصی و عمر ناوگان می شود. هر ایرلاین در مقیاس یک تا هفت «ستاره» رتبه بندی می شود؛ در رتبه بندی یک شرکت هواپیمایی تعداد مسافرین و تعداد بخش ها (در هر تیکآف و فرود) هم لحاظ می شود که به نفع شرکت هایی است که درصد بالایی از پروازهای شان را پروازهای طولانی تشکیل می دهند.
دو جایگاه برتر امن ترین خطوط هوایی جهان در سال 2025 دوباره توسط کشورهایی از اقیانوسیه تصاحب شد. شرکت «Air New Zealand» برای دومین سال متوالی جایگاه اول را کسب کرد و ایرلاین استرالیایی «Qantas» که در 11 سال گذشته 7 بار رتبه اول را کسب کرده است، به رتبه دوم رسید. در فهرست 25 ایرلاین برتر، شاهد 5 شرکت هواپیمایی آمریکایی هستیم و باقی خطوط هوایی متعلق به کانادا، اروپای غربی، خاورمیانه و آسیا هستند. البته یک فهرست جداگانه برای امن ترین ایرلاین های کم هزینه هم وجود دارد که در ادامه آن را مشاهده خواهید کرد.
25 شرکت هواپیمایی امن جهان
- Air New Zealand
- Qantas
- Cathay Pacific; Qatar Airways; Emirates (three-way tie)
- Virgin Australia
- Etihad Airways
- All Nippon Airways (ANA)
- EVA Air
- Korean Air
- Alaska Airlines
- Turkish Airlines
- TAP Air Portugal
- Hawaiian Airlines
- American Airlines
- Scandinavian Airlines (SAS)
- British Airways
- Iberia
- Finnair
- Lufthansa/Swiss
- Japan Airlines (JAL)
- Air Canada
- Delta Air Lines
- Vietnam Airlines
- United Airlines
25 شرکت هواپیمایی کم هزینه امن جهان
- Hong Kong Express
- Jetstar Group
- Ryanair
- EasyJet
- Frontier Airlines
- AirAsia
- Wizz Air
- VietJet Air
- Southwest Airlines
- Volaris
- Flydubai
- Norwegian
- Vueling
- Jet2
- Sun Country Airlines
- WestJet
- JetBlue Airways
- Air Arabia
- IndiGo
- Eurowings
- Allegiant Air
- Cebu Pacific
- ZipAir
- SKY Airline
- Air Baltic
خب همه این موارد چه معنایی برای مصرف کنندگان دارد؟ حتی نمایندگان وبسایت Airline Ratings هم قبول دارند که تفاوت ها بین خطوط هوایی در زمینه ایمنی می تواند بسیار ناچیز باشد. بیشتر شرکت های هواپیمایی بزرگ جهان، حتی اگر در فهرست اول هم نباشند، معمولا رتبه 7 ستاره را دریافت می کنند و جزئیات دیگر مثل سن ناوگان است که درنهایت روی رتبه بندی این شرکت ها تاثیر می گذارد. با اینکه این وبسایت هر ساله تقریبا ایرلاین های یکسانی را در فهرست خود قرار می دهد، در فهرست امسال شاهد دو خط هوایی جدید به نام های «Iberia» و «Vietnam Airlines» و دو غیبت غافلگیرکننده بودیم چون عجیب است که «Singapore Airlines» و «KLM» در این لیست نیستند.

مدیرعامل Airline Ratings، خانم « شارون پیترسن» (Sharon Petersen)، در مورد غیبت این دو ایرلاین می گوید: «این دو شرکت بشدت امن باقی مانده و رتبه ایمنی 7 ستاره خود را حفظ کرده اند اما به دلیل حوادثی با اختلاف کم به فهرست راه پیدا نکردند». یکی از این حوادث، افتادن یکی از هواپیماهای Singapore Airlines در چاله های هوایی بود. ایرلاین ها به دلایل گوناگونی ممکن است که در این فهرست ها قرار نگیرند: برای مثال در رتبه بندی خطوط هوایی کم هزینه که آن هم هفت ستاره است، «Spirit Airlines» بخاطر این در فهرست قرار نگرفت چون در نوامبر 2024 برای تغییر ساختار امور مالی اش درخواستی را تحت «فصل ۱۱ قانون ورشکستگی ایالات متحده» مطرح کرده بود. درنهایت این شما هستید که بهترین شرکت هواپیمایی برای پرواز خود را با توجه به شرایطتان انتخاب می کنید. اگر ایمنی پرواز دغدغه اصلی شماست، می توانید به آدرس «airlineratings.com/airlines» مراجعه کنید تا جایگاه هر ایرلاین از نظر ایمنی را ببینید.