بازگشایی کلیسای نوتردام پاریس
در زمان بازگشایی کلیسای نوتردام پاریس در روز شنبه 7 دسامبر 2024، کلمه «مرسی» برای تشکر از رستگاری اش پس از آتش سوزی ویرانگری که این ساختمان 860 ساله را به مدت 5 سال تعطیل کرده بود، روی آن افکنده شد. ناقوس های کلیسا به صدا درآمدند و اسقف اعظم پاریس، «لورن اولریش»، با عصای شبانی خود 3 بار بر درهای نوتردام ضربه زد و سپس با شروع مراسم به صورت نمادین ساختمان را بازگشایی کرد. از نیروهای امداد و نجات که به حفظ این شاهکار گوتیک کمک کردند و تعدادی از کسانی که آن را بازسازی نمودند، با تشویق ایستاده استقبال شد. رئیس جمهور فرانسه، «امانوئل مکرون»، گفت: «من برای ابراز قدردانی ملت فرانسه روبروی شما ایستاده ام؛ قدردانی مان از همه آن هایی است که این کلیسا را نجات داده، به آن کمک کرده و بازسازی اش کرده اند». او در ادامه گفت که فرانسه با این نوسازی سریع غیرممکن را ممکن کرده است. مکرون همچنین گفت: «امشب می توانیم شادی و افتخار را به اشتراک بگذاریم. زنده باد نوتردام پاریس، زنده باد جمهوری و زنده باد فرانسه». دقایق قبل از این گفته ها، ناقوس های کلیسا به صدا درآمدند و مکرون به خوش آمدگویی از مهمانانی چون رئیس جمهور انتخابی آمریکا، دونالد ترامپ، پرداخت.

نوتردام با دقت بسیار زیاد بازسازی شده؛ این کلیسا حالا یک منار تیزه و طاق و تویزه جدید دارد، پشتبند های معلق و گارگویل های سنگی آن به شکوه پیشین خود بازگشته اند و تزئینات سنگ سفید و طلایی اش دوباره برق می زنند. پنج سال پیش در شب 15 آپریل 2019، پاریسی های نگران خود را سریعا به صحنه آتش سوزی رساندند و بینندگان تلویزیونی در سرتاسر جهان این آتش سوزی، سقوط منار تیزه و فروپاشی سقفش را با وحشت تماشا کردند.
آوردن ترامپ به مراسم افتتاحیه و برگزاری ملاقات بین او و رئیس جمهور اوکراین، «ولودیمیر زلنسکی»، در کاخ الیزه قبل از شروع مراسم، دستاورد بزرگی برای مکرون بود؛ سیاستمداری که پس از اخراج نخست وزیرش توسط پارلمان فرانسه، با بحران سیاسی در خانه مواجه شده است. ترامپ با شاهزاده ویلیام بریتانیا و رهبران کشورهای دیگر در طی مسیر خود به کلیسا دست داد. او کنار مکرون و همسرش، بریژیت، در ردیف اول نشست. «جیل بایدن»، همسر رئیس جمهور آمریکا «جو بایدن»، آن طرف بریژیت مکرون نشسته بود.
پیشتر در همان روز، مهمانان ورود زلنسکی را به صورت ایستاده تشویق کردند. «ایلان ماسک»، مالک شرکت تسلا و از مشاوران نزدیک تیم انتقالی ترامپ هم در مراسم حاضر بود. از دیگر حضار می توان به ثروتمندترین مرد فرانسه «برنار آرنو»، نخست وزیر ایتالیا «جورجا ملونی» و روسای جمهور سابق فرانسه، «فرانسوا اولاند» و «نیکولا سارکوزی»، اشاره کرد. سرود ملی فرانسه در پایان مراسم نواخته شد. مکرون از ترامپ و رهبران کشورهای دیگر در ضیافت شامی در کاخ ریاست جمهوری الیزه بعد از مراسم بازگشایی میزبانی کرد.
هزاران نفر روی بازسازی نوتردام کار کردند
هزاران متخصص، از نجار و بنا گرفته تا هنرمندان شیشه رنگی، 5 سال به صورت بی وقفه تلاش کردند تا با روش های قدیمی همه چیزهایی که نابود شده بودند یا آسیب دیده بودند را بازسازی، تعمیر و یا جایگزین کنند. تاریخدان «دیمین برن» می گوید: «نوتردام چیزی بیشتر از یک یادمان پاریسی یا فرانسوی است. این یک یادمان جهانی است». این عضو شورای علمی بازسازی نوتردام در ادامه عنوان کرد: «این کلیسا یک بنای شاخص، یک نماد و یک نقطه ارجاعی است که در دنیای جهانی شده و دائما در حال تغییر، به ما اطمینان قلب می دهد». اولین سنگ کلیسا در سال 1163 بنا نهاده شده بود و ساخت آن بیشتر قرن بعدی را هم دربر گرفت. بازسازی ها و اضافه بناهای عمده در قرن های هفدهم و هجدهم انجام شدند. «ویکتور هوگو» با رمان «گوژپشت نوتردام» خود در سال 1831، این کلیسا را به نمادی از پاریس و فرانسه تبدیل کرد. شخصیت اصلی این داستان، «کازیمودو»، در فیلم های هالیوودی، موزیکال ها و یک انیمیشن اقتباسی توسط شرکت دیزنی به نمایش درآمده است.
این بازگشایی برای بعضی از پاریسی ها هیجان انگیز بوده است. پرستاری به نام «پاسکال توردو» (Pascal Tordeux) که خالکوبی نوتردام را بر بازوی خود دارد، با اشاره به آن گفت: «معنی نوتردام برای من چیست؟ اینی که بر بازویم است. نوتردام همه چیز است». این پرستار که در آن سوی رودخانه کنار نوتردام زندگی می کند، در ادامه گفت: «من بازسازی را هر روز از پنجره ام تماشا می کردم و سقوط و بازگشت مناره را دیدم. من در آتش سوختن و دوباره قد علم کردن نوتردام را دیدم. هر روز این فرایند را دنبال می کردم». بازدیدکنندگان از کلیسا حالا می توانند بلیت های خود را به صورت رایگان در وبسایت کلیسا رزرو کنند. اما در روز یکشنبه که اولین روز رزرو بلیت بود، یکی از پیام های سایت به این نکته اشاره داشت که همه بلیت ها برای چند روز آینده رزرو شده اند. بازدیدهای گروهی از 1 فوریه 2025 برای گروه های مذهبی و از 9 جون 2025 برای گردشگران همراه با راهنما مجاز خواهد شد. کلیسای کاتولیک انتظار دارد که نوتردام 15 میلیون بازدیدکننده را به صورت سالانه به خود ببیند.
مبالغ زیادی برای نوسازی این کلیسا از سرتاسر جهان جمع آوری شده است؛ به گفته دفتر مکرون بیش از 880 میلیون دلار جمع آوری گشته. انقدر این حجم از کمک ها زیاد بوده است که همچنان بودجه برای سرمایه گذاری های بیشتر در این ساختمان هم وجود دارد. «پاپ فرانسیس» در پیامی که طی مراسم بلند خوانده شد، این روز را روزی برای شادی، جشن و تحسین خواند. او به بحث گرم دریافت هزینه ورودی برای بازدید از کلیسا ورود کرد که بعضی از سیاستمداران فرانسوی برای بازسازی کلیساهای دیگر خواستار آن بوده اند. پاپ فرانسیس که خودش در مراسم حاضر نبود، در پیامش گفت که او باور دارد بازدید رایگان از کلیسا برای همگان ادامه خواهد داشت. اسقف اعظم در روز یکشنبه آیین عشای ربانی را جشن گرفت. این آیین به بازگشایی اختصاص داشت و بر تشکر از حامیان مالی بازسازی و آتش نشانان ناجی نوتردام تمرکز کرد.
منبع: وبسایت خبرگزاری رویترز