آب و هوای قاره آفریقا - قسمت اول

قاره آفریقا پس از آسیا دومین قاره پهناور در دنیاست که حدود یک پنجم کل سطح زمین را پوشش می دهد. این قاره از غرب به اقیانوس اطلس جنوبی، از شمال به دریای مدیترانه، از شرق به دریای سرخ و اقیانوس هند و از جنوب به آب های مخلوط اقیانوس اطلس جنوبی و هند محدود می شود. مساحت کل آفریقا 30 میلیون کیلومتر مربع است. این قاره از شمال به جنوب حدود 8000 کیلومتر در حد فاصل شمالی ترین نقطه در تونس به نام کیپ بلان و در جنوب کیپ اوگالس می باشد. این قاره تقریباً به طور مساوی توسط خط استوا به دو قسمت تقسیم شده است، به طوری که بیشتر آفریقا در منطقه گرمسیری قرار دارد. این قاره در شمال خط استوا بزرگتر و عریض تر از قسمت جنوبی آن است و به همین دلیل بیشترین مناطق و جنگل های حاره ای در قسمت شمال این قاره قرار دارد. یه همین دلیل به دلیل کم عرض تر بودن جنوب این قاره نسبت به شمال آن، منطقه صحرایی و خشک ساهارایی در شمال این قاره عریض تر از منطقه کویری کالاهاری در جنوب آن است.

آب و هوای قاره آفریقا - قسمت اول

آب و هوای آفریقا مجموعه ای از اقلیم ها مانند آب و هوای استوایی، آب و هوای استوایی مرطوب و خشک، آب و هوای موسمی استوایی، آب و هوای نیمه خشک (نیمه بیابانی و استپی)، آب و هوای بیابانی (فوق خشک و خشک) می باشد. آب و هوای معتدل در سراسر قاره به جز در ارتفاعات بسیار بالا و در امتداد حاشیه نادر است. با توجه به موقعیت آفریقا در عرض های جغرافیایی استوایی و نیمه گرمسیری در هر دو نیمکره شمالی و جنوبی، چندین نوع آب و هوای مختلف را می توان در آن یافت. این قاره عمدتاً در منطقه بین گرمسیری بین استوایی سرطان و استوایی برج جدی قرار دارد و از این رو تراکم رطوبت آن جالب است. شدت بارندگی آفریقا همیشه زیاد و آن قاره ای گرم می باشد. آب و هوای گرم و خشک در سراسر آفریقا حاکم است، اما بیشتر قسمت شمالی آن با خشکی و درجه حرارت بالا مشخص می شود. فقط شمالی ترین و جنوبی ترین حاشیه این قاره دارای آب و هوای مدیترانه ای است. خط استوا از وسط آفریقا می گذرد، مانند استوایی سرطان و استوایی برج جدی، و آفریقا را به گرمسیری ترین قاره تبدیل می کند.

نقشه ماهواره ای کره زمین و موقعیت قاره آفریقا

به دلیل وجود خط استوا و در حد فاصل بین دو مدار راس السرطان در شمال و راس الجدی در جنوب، تنوع آب و هوایی زیادی در این قاره وجود دارد. به دلیل وجود خط استوا در این ناحیه خصوصا در شمال خط استوا کشورهایی قرار دارند که دارای آب و هوای استوایی یا Tropical هستند و در این کشورها اقلیم استوایی مرطوب با جنگل های بارانی و اقلیم گرمسیری موسمی با باران های موسمی و جنگل های انبوه بسیاری وجود دارد. توجه به این نکته ها برای گردشگران تور آفریقای جنوبی می تواند حائظ اهمیت باشد.

موقعیت جغرافیایی مدارهای استوا، راس السرطان و الجدی

 

قسمت اول آب و هوای قاره آفریقا به پایان رسید. بخش دیگر این مطلب را در قسمت دوم مطالعه فرمایید.

به "آب و هوای قاره آفریقا - قسمت اول" امتیاز دهید

5 کاربر به "آب و هوای قاره آفریقا - قسمت اول" امتیاز داده اند | امتیاز: 4.4 از 5
امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "آب و هوای قاره آفریقا - قسمت اول"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید
تلفن: 75284-021